Home » Artikelen » 165. Staan is goed voor je gezondheid!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

165. Staan is goed voor je gezondheid! — 47 reacties

  1. Dank je wel Mireille, het kan niet vaak genoeg gezegd worden….bewegen….bewegen….en bewegen
    Vind ik zelf “beter” dan staan.
    Een van de grote voordelen van deze coronaperiode, een enorme bewustwording van het functioneren van lichaam en geest.
    Zelf volg ik ,nu al een jaar, online de yoga en pilateslessen van mijn inspirerende lerares, iedere dag weer opnieuw.
    Hoe fijn is het om zo je dag te beginnen en hoe anders voelt je lichaam na dat uurtje sporten!
    Hoe blij word je ervan, als je weer geïnvesteerd hebt in je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid!
    Eenieder naar eigen kunnen en eigen niveau en zo iedere dag weer opnieuw zonnig in te gaan.
    Mensen het KAN!
    Groetjes,An.

  2. Het is ook zo dat met de MIR methode je steeds meer van binnenuit de behoefte krijgt om meer te bewegen. Dit in combinatie met dat je beter in evenwicht komt met voeding en voedingsstoffen. Hierdoor krijg je meer energie en kun je de puf opbrengen om te bewegen. Alles heeft met elkaar te maken lijkt het wel.

  3. Wauw wat een ontdekking vanavond. Zo blij mee. Net veel gelezen, instructiefilmpje bekeken. Ik ga het doen. Ik heb veel pijn. Ik woon op Texel is er ergens een mir begeleider in de buurt…noord Holland? Dank dank dank!!

  4. Helaas kan ik door artrose in heupen en knieën niet lang staan en niet ver lopen. Ik doe al jaren de MIR-Methode en merk wel dat er verbetering komt in hoe ik mij voel in mijn lijf.

    • Je kunt ook zittend veel bewegen. Ik zit haast nooit stil. Ik beweeg mijn bovenbenen heen en weer, waardoor mijn bureaustoel enigszins onder mij draait en dus ook mijn rug (passief) meebeweegt. Ik til regelmatig mijn hakken op, zodat ik alleen nog met mijn tenen de grond raak en mijn kuitspieren aanspannen en loslaten. Ik strek regelmatig mijn benen voor me uit of til ze op van de grond. Strek mijn rug en armen en ga zo maar door. Dus als staan (nog) moeilijk is, dan kun je zo ook alvast aan de slag. En zelfs op bed liggend, zijn er vele bewegingen mogelijk. Hier begin ik elke ochtend mee. Gewoon de wekker een half uur eerder zetten en een vast ritueel aan rek-, strek- en spierversterkende oefeningen afwerken. Succes!

  5. Lang staan kost mij moeite. Krijg ik een zere voet van en daardoorgaater meer mis. Ik probeer wel veel meer te bewegen. Als ik vaak van houding verander vind ik bewegen fijn ja. Op mijn werk lang staan vind ik niet fijn. Zegt vast iets over mijn houding. Ik heb een neuroom in mijn voet en dat ga ik ondanks zooltjes voelen als ik lang sta.

  6. Ik sta gelukkig veel. Zo’n 3 tot 4 dagen om stoelmassages te geven in het ziekenhuis aan de medewerkers. En ik loop daarnaast ook.

  7. Als docent Dru Yoga met fibromyalgie heerlijk om dit stukje te lezen! Bij Dru Yoga sta je vrij vaak, maar ook beweeg je vrolijk en/of zacht, op het ritme van je adem, waarbij longen, organen, alles zacht in beweging komt. Ik heb daar zoveel aan gehad (en nog..) – maar ook de MIR-methode heeft de afgelopen weken duidelijk iets in beweging gezet. Ook daarin nog onderweg.. Dank je wel!!

  8. Lieve Mireille,
    Met Ismakogie kun je ook zittend bewegen!
    Je leert met aandacht het hele lichaam te bewegen van voeten t/m hoofd/gezicht….. zittend, staand of liggend, ja, het lichaam wil in beweging zijn.ik nodig je van harte uit om het te ervaren.
    kijk eens op ismakogie.jeannealbers.nl
    lieve groet,
    Jeanne Albers

    • Hai Jeanne,
      Ja, ik zag al eens filmpjes over de ismakogie en vind het een prachtige bewegingsleer. Volgens mij heb jij mij daar ooit als eerste over verteld! Nogmaals dankjewel daarvoor!
      Groetjes, Mireille

    • Dank je wel voor deze info! Ik had er nog niet eerder over Ismakogie gehoord, ben snel op je website gaan kijken en vond daar hele interessante informatie!

  9. Klopt wat je schrijft over dat staan goed voor ons is, Mireille. Maar dan met beleid natuurlijk en in de juiste houding. Geen knieen op slot, niet ingezakt, niet met opgetrokken schouders. Vanuit je bekken opbouwen. Armen langs je lichaam, duimen naar voren laten wijzen anders staan je schouders verkeerd. Alles geleerd uit ervaring. Maar zitten is ook niet verkeerd, zeker als je actief zit. Dat doe ik op een kniestoel. Super. Krijg je een hele sterke rug van en ook buikspieren worden sterk.
    Verder werkt voor mij te lang staan niet, want dan gaat mijn bovenrug pijn doen. Ook al sta ik in de goede houding.
    Wat lopen, wiebelen en zo helpt soms, maar probleem blijft dan de bovenrug tussen de schouders. Geen idee hoe dat dan komt.
    groet, Roelfina

  10. Bij roeien gebruik je alle spieren en het is een sport met een lage kans op blessures. Het wordt ook gedaan door mensen voor wie andere sporten te zwaar zijn, bijv. bij knieklachten of een whiplash. En het is ook nog eens in de buitenlucht. Misschien een aanrader.

    • Beste Hally,
      Altijd goed om bij je eigen lichaam na te gaan of staan zo’n goed idee is. Rustig bewegen zal jouw lichaam waarschijnlijk beter doen dan alleen staan.
      Groetjes en sterkte!
      Mireille

  11. Hallo Mireille,
    Zoals steeds zijn jouw artikelen het lezen waard en ben ik het deze keer ook met jou eens maar ik ben ervan overtuigd dat overal waar ” te” voor staat , niet goed is en ik heb jaren geleden een stil staand beroep gehad en mijn benen zijn daar nimmer geheel van hersteld dus staan is niet beter dan zitten , het is beiden ongezond en slecht, zoals iedereen al aangeeft , is het lichamelijk goed bewegen het beste maar m.i. absoluut niet het staan maar veel afwisselen en dan zal er veel de schop op moeten en willen wij dat wel? Groetjes Anna

  12. Een prima bewegingsleer voor een goede houding is Ismakogie. Het leert je om je bewust te worden van je houding bij het zitten, staan en lopen.En om bewust voortdurend heel kleine bewegingen te maken.De rugspieren en buikspieren fungeren dan als ‘corset’, zodat je ook geen rugleuning meer nodig hebt.

    • Beste Ineke,
      Ja, ik ben ook al eens gaan kijken naar de Ismakogie en vindt het erg interessant en vooral elegant, die bewegingen!
      Groetjes, Mireille

  13. Een mens heeft een lichaam om te bewegen. We hoeven niet meer te jagen voor ons voedsel maar doe boodschappen op de fiets met grote fietstassen ipv. de auto. Gooi de huishoudelijke hulp eruit en maak zelf schoon. het zijn allemaal bewegingen waarvoor we naar die (dure) sportschool gaan wat er overigens ook nog vaak bij inschiet. Maak ’s avonds een wandeling ipv. tv kijken. Echt, de mate waarin wij nog bewegen, cq. stilzitten is hardstikke onnatuurlijk. Let er iedere dag op of je genoeg beweging gehad hebt en zo niet, ga even een kwartier op het roeiapparaat op zolder. Hier spreekt een man van ondervinding.

  14. Wil je toch zitten, maar actief zitten. Dan is de zadelkruk een mogelijkheid.
    Op de zadelkruk zit je vrij, er is geen ondersteuning van een rugleuning of armleuning. Met eigen spierkracht moet je je rug rechtop houden.
    Dit is vermoeiender dan je zou denken.

    • Beste Karin,
      Ja, dat is ook een beste ‘workout’, lijkt me. En waarschijnlijk niet de hele dag vol te houden. Maar wel beter dan in een bewegingsloze stoel zitten.
      Dank voor je aanvulling!
      Groetjes, Mireille

    • Beste J.,
      Dan hebben die een andere uitdaging, want teveel staan is natuurlijk ook niet goed voor je lichaam. Ik denk dat mensen die in kantoren en bedrijven werken allemaal teveel zitten. Evenals studenten en leerlingen.
      Groetjes, Mireille

  15. Ik zit ook vaak, maar ook zorg ik voor mijn dieren, stallen schoonmaken, waardoor je in vele houdingen staat, hurkt enz. Ik zwem graag…..
    en ik wandel….in de natuur,
    maar ook gewoon in de zin van Shoppen, lekker winkeltjes kijken en een kopje koffie/thee/water drinken en genieten!!!!!

  16. Er zit hier een eenzijdigheid, er ontbreekt m.i. iets aan het op zich goede verhaal, namelijk dat met name je lichaamshouding belangrijk is. Ook staand kun je ineengedoken zijn, schouders naar binnen, teveel naar links of rechts neigen, billen teveel naar achter enz. Deze dingen kunnen wel degelijk ook staand zeer schadelijk zijn voor je rug, je organen, benen (spataderen!), enz. Nog afgezien van het feit dat je met verkeerde voetstand rugklachten kunt krijgen juist bij te lang staan. Door heen en weer te wiebelen in een verkeerde houding los je weinig op. Als je op de juiste manier rechtop zit op een goede stoel (of op de grond b.v. in lotuszit) kan dat helemaal oké zijn. Staan als alternatief voor zitten is in mijn ogen daarom niet persé beter. Wat wél buiten kijf is, is dat bewegen altijd beter is dan te lang stilstaan of stilzitten.
    Groetjes, Yolanthe

    • Helemaal mee eens mensen moeten beter balans vinden in de bewegingen. Jaren veel moeten staan idd zere knieën en heupen met spataderen ontwikkeld. Toen enkele jaren zitters gedaan en kreeg nek en schouderpijnen. Nu een sta- zit bureau aangeschaft en kan elk moment aanpassen wat ik wil zitten of staan of makkelijk van de werkplek lopen. De beweging in balans hebben lijkt mij het beste advies. Gezond verstand en geen hype dat staan zoveel beter is.

  17. Beste allemaal, Ik zit al 22 jaar in een rolstoel, kan bijna niet meer staan, wat ik wel doe is veel bewegen in mijn stoel. Wat raden jullie mij aan?

    • Beste Betty, ik reageer op jouw vraag, omdat ik een boek van Joe Dispenza aan het lezen ben. Daarin staat oa. beschreven dat je , ondanks dat je niets beweegt, je toch verbetering in je spieren kunt krijgen. Je moet dan in gedachte die spieren bewegen ; stel het je voor dat je oefeningen doet. Dan blijkt ,dat is wetenschappelijk bewezen , dat je ook zonder te bewegen veranderingen te weeg brengt! Heel interessant! Ik hoop dat het je aanspreekt. Ik doe het zelf ook! Groet van Sylvia

      • hoi Sylvia, heb dit ooit ergens gelezen, in gedachten je spieren bewegen, nooit uitgeprobeerd , maar in welk boek van Joe Dispenza heb je dat gelezen? Echt iets om uit te proberen in je luie stoel .
        Verder vind ik staande dingen doen ook heel prettig en van lekkere wandelingen genieten mijn spataderen des te meer. Heerlijk er valt nog zoveel uit te proberen en wie het experiment schuwt komt nooit ergens achter.
        Alle goeds voor iedereen, Elizabeth

    • Lekker doorgaan met zoveel mogelijk bewegen. En bespreek eens met de dokter/fysiotherapeut wat de mogelijkheden zijn om toch nog druk op de botten in de benen in de vorm van staan te ervaren. Ik ben er als ergotherapeute al een hele tijd uit, maar volgens mij is het goed tegen botontkalking om toch iedere dag een poosje (verantwoord!!) te staan. Maar misschien zijn de ideeën hierover inmiddels anders. Dus: contact met een goede fysiotherapeut hierover.

  18. Helemaal eens. Jammer dat er ook zovelen foutief staan. De principe van Esther Gohkale, maar ook de basisprincipe van Tai chi en Yoga helpen om je houding te verbeteren. Voor iedereen begin met de voeten recht parallel te zetten en zo min mogelijk hakken, k zou zelfs zeggen op blote voeten.. En je rug rechten doe je vooral door de ribbenkast te verlengen van je lende naar je oksels. Maar staan is altijd meer bewegen dan zitten en zoveel beter om je evenwicht te verbeteren nu en vooral op latere leeftijd. Bedankt dat ik mijn boodschap mag doorgeven, Diana.

    • Beste Annie,
      Ik weet niet of dat letterlijk te bewijzen is, maar ik verwacht wel dat het een positief effect erop heeft.
      Groetjes, Mireille

  19. hallo mirrors, ik onderschrijf alles wat Mireille schrijft en heb nog een aanvullende tip. Voor zover je geen andere mogelijkheid hebt dan zitten, en dat geldt voor mij een groot deel van de dag, heb ik een balanskussen aangeschaft. Daardoor zit ik actief. Onderrug- en buikspieren werken de hele tijd en zijn daar blij mee. Ik ben veel minder vermoeid aan het einde van de dag.
    Dat doet niets af aan Mireilles verhaal. Staan is beter!
    Fijne werkdagen voor iedereen.
    Lieve groet, Nicolette

    • Beste Nicolette,
      Wat een goede aanvulling, dankjewel! Ik zat ook telkens te denken tijdens het schrijven: maar wat als je niet lang kúnt staan? Wat voor soort balanskussen heb jij?
      Groetjes, Mireille

      • Hoi Mireille, ik heb er twee. Een voor thuis en een op mijn werk. Voldoen allebei. Tunturi Air Stepper Pad en Body Sculpture Yoga Balans Kussen. Kan ik iedereen aanraden. Heb het ook bij onze arbo arts gemeld. Want eigenlijk, vind ik, zou de werkgever dit moeten verstrekken, als je die hebt. Groetjes, Nicolette

      • Nicolette en Mireille,
        Wat ook erg goed werkt is een hele grote bal. Je bent ongemerkt voortdurend bezig je evenwicht te bewaren en daarmee activeer je de samenwerking tussen de hersenhelften.c

  20. Ik heb altijd heel veel gesport. Door een blessure heb ik echt eerst volledig afstand moeten nemen van het sporten anders bleef ik een naar gevoel houden niets te doen. Ik heb een zittend beroep. Nu beweeg ik alweer steeds meer. Wandel iedere pauze een stevig rondje. Ik doe de MIR-Methode al een hele tijd. Nu wil mijn hoofd weer meer beginnen te sporten. Maar op een of andere manier lukt het mij niet om te beginnen. Ik heb geen vriendinnen waar ik mee kan sporten. Zou graag weer willen hardlopen. Het is voor mij een hele drempel om mij ergens bij aan te sluiten. Wil dus meer bewegen maar het gaat/lukt nog niet

    • Beste Vlinder,
      Het gaat meestal in een zachte lijn omhoog… je verlangen om meer te gaan bewegen is al het begin en dat gaat zich steeds meer ontvouwen. Misschien komen er ook wel andere vormen van bewegen op je pad dan hardlopen. Of tref je ineens iemand die graag met je mee wil lopen. Een mede-MIRror?
      Groetjes, Mireille

    • Beste Leah,
      Ja, ik zat me ook af te vragen: waar begint het nou eigenlijk dat we van bewegend kind steeds meer gaan zitten? Antwoord: in groep 3 (voorheen de 1e klas) waar de kinderen gaan leren schrijven. Dan is het zitten en het liefst niet wiebelen. Stabureaus in de klas?
      Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.