237. Vijftien tips om jezelf warm te houden in de winter.
Nu het eenmaal winter is, is het een uitdaging om jezelf warm te houden. Je kunt de verwarming extra hoog zetten, maar dan zijn de hogere stookkosten ook voor jou. Handiger is het om te weten wat je lichaam nodig heeft om lekker warm te blijven. Hieronder 15 tips voor jou. Fijne warme winter gewenst!
Logica van je lichaam
Het lichaam werkt heel logisch. Het heeft het nodig om warm te blijven en kiest daarbij altijd voor overleving. Welke delen van je lichaam zijn het belangrijkste om te overleven? Je hersenen en je hart. Daarom geeft je lichaam altijd voorrang aan je hoofd en je borstkas. Daar gaat eerst de warmte naartoe. De uiteinden van je lichaam hebben daardoor pech, want die worden kouder. Dat verklaart koude voeten en handen. Probeer die logica om te zetten in acties die jouw lichaam ondersteunen.
1. Houd je hoofd warm!
20% van alle warmte verlies je via je hoofd. Een muts voor binnen kan de oplossing zijn! Lekker eentje breien of twee lapjes aan elkaar onder de naaimachine… klaar! Houd je je hoofd warm, dan vind je lichaam het oké om ook de andere delen van je lichaam te verwarmen.
2. Houd je borstkas warm!
Vroeger droeg men een ‘borstrok’. Dat is een hemd, gebreid van wol. Niet altijd fijn, omdat wol zo kriebelt, maar wel verstandig! Je kunt tegenwoordig fijne hemden kopen die je borstkas lekker warm houden. Dus ook al moet je een net pak aan, trek er een hemd onderaan! Je nieren zijn daar overigens ook erg blij mee!
3. Draag warme sokken
Sokken zijn belangrijk om je niermeridiaan warm te houden. Het is een meridiaan die een belangrijke rol speelt voor je levensenergie. De niermeridiaan begint in je voeten en eindigt onder je sleutelbeenbotten. Draag je warme sokken, dan ondersteun je daarmee ook je niermeridiaan.
4. Kies warme textiel
Polyester kleding is erg koud. Het houdt je lichaam niet warm. En als katoen nat wordt, zoals bij zweetvoeten, wordt de katoen koud. Beter is het om te kiezen voor bamboe of kleding met wol erin. Dus ook je hemden! Van bamboe zijn sokken te koop met extra dikke zolen. Lekker zacht!
5. Draag laagjes kleding
Je lichaam vindt het prettig als je meerdere lagen over elkaar draagt. Het houdt de warmte van je lichaam beter vast.
6. Drink warme dranken
Hoewel je lichaam niet per se warme dranken nodig heeft, kan het tijdelijk heerlijk zijn om een warme kop thee of bouillon te drinken. Helemaal als je de kop tussen je handen houdt tijdens het drinken.
7. Eet en drink energierijke voeding
Voeding die langzaam verteert, zorgt langduriger voor verwarming. Kies je voor korte koolhydraten, zoals suikers (bijvoorbeeld snoep of witbrood) dan verbrand je lichaam die voeding erg snel en krijg je het daarna al gauw weer kouder. Kies wintergroenten. Die hebben er lang over gedaan om te groeien en verteren langzaam. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool. Rode pepers verwarmen je lichaam ook, net als kaneel, nootmuskaat en peper.
8. Vermijd verkoelende voeding
Chinezen maken onderscheid tussen verkoelende voeding en verwarmende voeding. Vermijd deze voeding die jou lichaam juist verkoelt: vers fruit, met name citrus en tropisch fruit, salades, rauwe groenten, zoals komkommer, augurken en tomaat, yoghurt en alcohol.
9. Eet warm fruit
Als je fruit wilt, maak de appels dan warm, lekker met kaneel. Of maak stoofpeertjes.
10. Kies een warm ontbijt
Start je dag met een warm ontbijt. Met warme pap van havermout of boekweit blijf je langdurig warm van binnen.
11. Waarom geen alcohol?
Alcohol maakt je lichaam eerst wat warmer, dus dat lijkt een goed idee. Door alcohol worden je bloedvaten wijder. Maar… daardoor koelt je bloed ook weer snel af, waardoor je sterk afkoelt.
12. Eet en drink gember
Wat je lichaam van binnenuit verwarmt, is gember. Zo’n grillige wortel waar je plakjes vanaf kunt snijden. Lekker in je warme thee of in je eten.
13. Verwen je lever
Als je je lever aan het werk zet, door gezonde vetten of eiwitten te eten, moet het aan de slag. Je lever is erg actief en belangrijk voor je lichaam. En… wanneer de lever moet werken, produceert het zoveel warmte dat het daarmee je bloed opwarmt! En dat bloed verwarmt weer je hele lichaam.
14. Beweging
Je spieren geven ook warmte af, wanneer je ze beweegt. Dus zet een swingend muziekje op en dans 3 minuten rond (beluister de liedjes 1, 4, 8, 9 en 10 eens uit mijn top 10!). Of probeer eens 10 kniebuigingen of trappen lopen. Meteen warmer! Als je erg afkoelt, ga je bibberen/rillen. Dat is een slimme manier van het lichaam om spieren te laten bewegen. Door de snelle spiertrillinkjes begin je weer op te warmen.
15. MIR-Methode en jezelf warm houden
Doe je de MIR-Methode, dan kies je in de winter vanzelf meer voor voeding die je warm houdt. Dat komt doordat je beter in staat wordt om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Behoefte aan vet vlees? Eten! Behoefte aan gepeperd eten? Doen!
Bij stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ pak je de levensenergie van de niermeridiaan aan. Het zorgt ervoor dat je levensenergie meer gaat stromen en jou van binnenuit verwarmt.
Via stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’ wordt onder andere de werking van de hypothalamus verbeterd. Dit is een grijze hersenkwab die er voor zorgt dat je lichaam warmer of kouder wordt.
Met stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ creëer je innerlijke rust en veiligheid van binnen. Angsten laat je los. Daardoor ontspant je vecht/vluchtreactie en kan je bloed vrijelijk stromen door je lichaam. Het gevolg is dat je minder last hebt van koude handen en voeten.
En jij? Heb je al gemerkt dat je door het doen van de MIR-Methode minder last hebt van koude handen en voeten? En sowieso minder snel kouwelijk bent? Ik hoor het graag van je! Schrijf het hieronder, dankjewel!
Ik wens je een warme winter toe!
Groetjes, Mireille Mettes
Beste Mireille en allemaal, vervolgbericht over viscose (helaas werkte de reageeroptie niet, maar dank je, Mireille, voor je aandacht en snelle reactie). Ik krijg zojuist van bamboodaddy.nl, die o.a. “bamboe” sokken verkoopt, het (eerlijke) bericht dat sokken van ruwe bamboe niet bestaan, want die zijn niet te dragen, en dat alle bamboe (dus) eerst wordt omgezet in viscose en gemengd wordt met andere stoffen. Niet kopen dus als je ook maar een enigszins (milieu)bewuste consument bent! Hartelijke groet, Loes
Beste Loes,
Weet jij wat voor middelen ze gebruiken om houtvezels om te zetten naar viscose?
Groetjes, Mireille
Hallo Mirrers en Mireille.
Een samevattend linkje op wikipedia :https://nl.wikipedia.org/wiki/Viscose
En in Europa wordt het dan wel niet vaak meer toegepast omdat het belastend is voor het Milieu. Heel veel van die viscose kleding wordt buiten Europa gemaakt zoals bijvoorbeeld in Azie.
We leven echter wel degelijk op dezelfde bol. Dus ook de vervuiling in Azie heeft impact elders in de wereld. Komt nog eens bij dat het transport van al die kleding naar Europa ook weer het de aarde belast en de kleding die in Europa weer afgevoerd op ook vervuilend is.
En of de grondstof nu cellulose uit bamboe is, of andere houtsoorten of planten dus ja ook soja…het proces blijft hetzelfde.
De klassieke katoen en wol blijft volgens mij nog steeds het milieu vriendelijkste…en gaat doorgaans ook veel langer mee.
En ok ik weet het, “de vegetariërs” gaan niet blij zijn…en toch ga ik het zeggen.
Draag schoenen uit leder, eventueel een jas uit leder of omgekeerd schaap, zelfs handschoen uit leder of te leer houden je handen op de fiets zo veel warmer dan al dat “fleece” gedoe van plastic. Een andere pre aan leder is dat het heel sterk is, en dat je jas, schoenen of handschoenen ook heel lang mee gaan. En als er dan toch al eens wat aan is, dan kan een goede schoenmaker dit vaak ook nog keurig en duurzaam herstellen. Dus echt veel minder afval.
Als er dan toch vlees gegeten wordt, dan kan je net zo goed dat leer benutten.
En ik vraag het me vaak af, of vegetariërs dan permanent op schoenen rondlopen gemaakt van kunststoffen? En of dat dan zo goed is voor “alle dieren” die op aarde leven? Er is nu al meer plastic dan vis in onze wereldzeeen. Een student hier in België verzamelt schoenen die aanspoelen aan de Belgische kust. Soms zijn het zelfs nieuwe schoenen die in de zee beland zijn omdat een container over boord gevallen is en de inhoud in zee terecht komt. En zo zijn er tal van schoenmerken uit kunsstof die verscheept worden over de hele planeet. Hij bestudeerd dan de types organismen die zich vast gehecht hebben aan de schoenen. Aan de hand daarvan kan hij vasstellen welke zeestromen er zijn, uit welke vracht de schoenen komen en ook welke weg ze dus al afgelegd hebben. Dus ja de afval gaat de wereld rond, en is schadelijk voor de ganse planeet.
En maak me niet wijs dat je winter en zomer op een “espardrille” kan rondlopen in België of Nederland.
Groetjes
S.
Beste Mireille en allemaal, ik ben er zelf ook net achter, maar ik moet dus een ernstige waarschuwing laten horen over (het aanschaffen van) bamboe, met name als het zacht bamboe is. (Voor de hele vezels geldt dit niet, maar dan is de stof dus ook niet zacht.) Want dat is namelijk viscose en dat is een van meest vervuilende producten(productieprocessen)/textielsoorten die er bestaan. Wat dat betreft nog erger dan (niet-biologisch) katoen en wol. Het schijnt dat er een verbod zit aan te komen om deze textiel aan te merken als bamboe aanmerken van stof als zijnde bamboe als het eigenlijk viscose is, maar tot die tijd is alertheid hierop zeker van belang. (Zoek een en ander desgewenst online maar uit.) Helaas, dus ook al weer een product waarbij/-mee wij en vooral Moeder Aarde bela… worden….Groetend, Loes
Beste Loes,
Hee, dat is nieuw voor me. Ik zal ook op onderzoek uitgaan. Dank voor de waarschuwing!
Groetjes, Mireille
Lieve Mireille wens jou en je geliefden een mooi (warm) en liefdevol nieuwjaar toe!! Dankjewel voor je inzet, kundigheid je kennis en alle tips wat oneindig veel is.. een mens kan veel mankeren besef ik daardoor .. wens iedereen tevens veel gezondheid en liefde (voor jezelf) toe! gelukkig nieuwjaar!!
Ps
Dit jaar ga ik starten met EMDR therapie en vind het spannend, heb jij toevallig wat info hierover?
Beste Rion,
EMDR is op zich een fantastische methode, maar het hangt wel van de therapeut af die jou begeleidt. Waar een risico ligt, is bijvoorbeeld wanneer ‘getrokken’ wordt aan je trauma’s, waardoor er meer en te snel oude herinneringen naar boven komen dan wat jou onderbewuste eigenlijk prijs wil geven. Dan kan de verwerking wat pittiger zijn.
Veel geluk!
Groetjes, Mireille
Hoi, EMDR idd mooie methode als hij vakkundig ingezet wordt. Onze trauma’s zijn vaak een onderdeel geworden van ons fundament. Bij verwerking verandert dat fundament en heeft tijd(en begeleiding) nodig om te herstellen. Als dit goed gevolgd en begeleid wordt komt je wezenlijke fundament vrij. Als dit niet goed begeleid wordt krijg je het gevoel op drijfzand te staan. Mijn advies: Vraag bij de intake goed door hoe de therapeut dit ziet. Therapeuten die het over “uitgummen” hebben en verder geen begeleiding bieden en het ook de tijd niet geven, ben ik geen voorstander van.
Dag Mireille en alle lezers,
inderdaad, sinds ik met de MIR methode ben begonnen, begin oktober, heb ik bijna geen last meer van koude voeten(+enkels, tot halverwege onderbeen) en koude handen. Ook mijn algemene kouwelijkheid is weg. Na het “normale” aantal weken (inclusief 2 weken voorbereiding 5 + 7), ben ik wel overmatige last beginnen krijgen van PTSS : verdrongen trauma’s, toename van paniekaanvallen, angstgevoelens, onrustige nachten en slapeloosheid. In afwachting van toepassen van EMDR en/of andere traumatechnieken (het voorbereidend werk bij de psy is nu klaar, in januari gaan we met de traumatechnieken aan de slag. Dus na 2 + 4 weken (5 weken in praktijk) Mirren, heb ik even op de pauzeknop gedrukt, en dan terug af en toe Mirren, volgens wat ik voel dat passend is voor mij. Mirren heeft meerdere positieve effecten (gehad, nu iets minder, omdat ik uit noodzaak moet temperen) : depressie weg vanaf dag 2, betere aarding, sekshormonen terug aan het werk, veel jeuk, hitte-uitbarstingen (ervaar ik als reinigingen) … Maar (nog) geen positief effect op PTSS, tinnitus, uitputting en hersenmist, enkel toename, die te ver ging ; het liet me wel toe om bewust worden dat ik extra ondersteuning en technieken nodig heb, door de toename van onrust, paniekaanvallen, angst, want alleen Mirren voelt voor mij te heftig. Zowel het Mirren als traumatherapie (en andere behandelingen) werd mij door een reguliere arts aanbevolen. Goed hé. Met een traumatherapeut erbij, gaat het hopelijk beter lukken. Het Mirren heeft me hoop en vertrouwen gebracht. Aan jou, je team en alle lezers een fijne kerst-periode met veel innerlijk licht gewenst. Warme groet van Martine uit Belië
Beste Martine,
Een aardige ‘achtbaan’ waar je doorheen gaat, hè! Ik ben blij dat je zo goed jezelf in de gaten houdt en hulp hebt gezocht toen het je te zwaar werd. Ga rustig door, je onderbewuste is ondertussen hard aan het werk met loslaten. Het gaat wel met ups en downs, maar het gaat steeds lichter worden.
Veel geluk!
Groetjes, Mireille
Dag Mireille, wat een wijze en praktische tips geef je weer, hartelijk dank daarvoor! (Volgens mij behandel jij zo’n beetje elk onderwerp :-)) Van groot praktisch belang zeker bij de nare waterkou van deze week. Met name iets op je hoofd binnenshuis is een heel goede; wat ik zelf al wel deed is in bed een sjaaltje om mijn hoofd, temeer omdat ik onder een raam lig. Ik merk steeds meer dat goed/steeds beter fysiek voor mijzelf zorgen een voorwaarde/de basis is om verder te kunnen helen. Inderdaad ben ik minder kouwelijk sinds begonnen met de MIR-Methode. En met de MIR-Methode zijn sommige van mijn fysieke klachten meer prominent, maar wordt soms ook duidelijk dat er een fysieke reden en oplossing voor is. (Niet alles is [alleen] psychisch; het zou handig zijn als de oorzaak er bij stond….) Zo heb ik van de week http://www.ligwijzer.nl ontdekt, en dus dat mijn slaaphouding veel beter kan. Sinds gisteren het lichaams- en het speciale hoofdkussen in gebruik, en nu al nauwelijks meer hoofdpijn, nek- en rug(spier)pijn. Mijzelf daar letterlijk en figuurlijk – basisbehoeften!- mee gesteund! En over helen gesproken; volgens mij is knuffelen (met dieren) zo’n beetje het meest helende dat ik in elk geval voor mijzelf kan doen, dus mij ook van de week opgegeven voor een workshop bij Het Beloofde Varkensland (http://www.familiebofkont.nl/weblog/2018-11-weblog.html); de helende tranen stromen rijkelijk als ik er alleen al aan denk. Ik zal op de betreffende plekken op de site nog even berichten welke verbeteringen ik allemaal al met de MIR-Methode heb bemerkt; depressie/wanhoop meteen verlicht, veel rustiger en meer hoopvol, stabielere (lichaams)temperatuurervaring, de ene kalknagel verdwenen, oorzaken (en dus oplossingen) van klachten duidelijk(er), enz., enz. Kortom, ik ben je heel, heel dankbaar voor de MIR-Methode en al jouw geweldige werk! Dat het jou (dus) ook maar heel geweldig mag gaan! Alle goed, fijns en liefs, met name deze decemberdagen gewenst, Loes
Beste Loes,
Wat fijn dat het stukken beter met je gaat! Rustig aan door MIRren en er komen nog meer verrassingen. 🙂 En DANKJEWEL voor je hint naar de familie Bofkont. Wat is dát leuk! Ik ga er ook een workshop boeken met mijn gezin. Wat geweldig om te lezen wat ze daar allemaal doen voor dieren. En bewustwording. Jij alvast veel plezier met jouw workshop!
Groetjes, Mireille
Deze volhouder bereikt nog steeds geen resultaat, helaas.
Ijskoude voeten, warm gezicht!
Meer dan genoeg beweging,yoga, gym,fietsen, wandelen kersenpitten kussen, warme kruiken….noem maar op.
Maar, wie weet….ooit?
Voor Mireille en alle mirvolgers, mooie warme feestdagen en een goed, gelukkig, gezond en gezellig 2019.
An v.d.L.
Wat ook,erg verwarmend werkt is je oorschelpen masseren met een draaiende beweging van de handpalmen.
Voorts warm ik instant op als ik mijn hals en polsen omwikkel.
Als ik een hittepitje op mijn stuitchakra leg, vliegt de hitte door mijn benen naar mijn voeten, heel raar maar heerlijk!
Beste Carina,
Oh ja, kersenpitten! Die opwarmen en op je lichaam leggen. Heerlijk! Je kunt ze als klein kussentje of als halfronde nekkussen kopen, hè? Werkt ook goed bij stijve nek of schouders, of pijn in de onderrug. Als je hier klikt, zie je een voorbeeld van zo’n kussentje.
Dankjewel voor het noemen!
Groetjes, Mireille
ik ben nu in de sneeuw, mensen yzen alleen al bij de gedachte. op bijna 3000 meter hoogte kan het koud zijn als je in de stoeltjeslift zit, klopt. maar je merkt het dan toch bijna alleen in je gezicht. en daarvan is al een deel bedekt door je helm en de skibril. wat er onder vrij blijft kan je bedekken met een balaclava. of een hals(koker)doek die je een stukje optrekt.
in de afdaling maak je zoveel interne warmte dat je lijf nooit echt koud wordt. je moet dan wel minimaal het 3-lagen systeem toepassen, met een ademend hemd (bijv. Odlo winter) daarover een trui (fleece of wol) en een goed ski-jack met bijv, Goretex of iets soortgelijks.de handschoenen zijn dik en lang, vaak ook van gore materiaal. als het erg koud is draag ik graag een handschoen met 3 ruimtes voor de vingers.
ook al is het nog zo koud, als ik ga sneeuwschoenwandelen dan heb ik genoeg aan een dun jack over de 2 al eerder genoemde lagen. een skibroek is dan te warm, maar er zijn ook broeken van een zwaarder materiaal dan jeans. bij gewoon wandelen moet je je wat beter aankleden omdat je minder energie gebruikt gedurende de activiteit, dus minder warmte genereert.
datzelfde geldt ook voor winterwandelen in Nederland, want daar is het vaak nog kouder dan in wintersportgebieden door de wind.
dus als ik in Nederland boodschappen ga doen in de winter an draag ik een oude (wat dunnere) skibroek of een gevoerde winterbroek die in Duitsland vaak wordt gedragen (door jagers en boswachters bijv.). en als je niets anders hebt dan spijkerbroeken dan kan je een goede warmhoudende onderbroek dragen, die worden vaak goedkoop verkocht door een bekende supermarkt
succes buiten, ik kom net terug van een diner-wandeling door de vallende sneeuw, wat is dat schitterend. het is minus 8, maar je merkt het niet. wel een pet op natuurlijk want de meeste warmte raak je kwijt via je hoofd. boodschappen haal je niet met een skihelm op. dus een flinke cap, eventueel met oorflappen, of een dikke oversized muts opdoen.
Beste Nico,
Ja, daar zeg je wat: broeken die gevoerd zijn. Zo’n tweede binnenlaag treffen we bijna niet meer aan in de broeken in Nederland. Tenzij in de duurdere modezaken. Wel een idee om daar in de uitverkoop eens te gaan zoeken naar gevoerde broeken.
Dank voor je tips!
En nog veel plezier in de sneeuw!
Groetjes, Mireille
Ik gebruik de MIR-Methode inmiddels een paar jaar met periodes en lees altijd de nieuwsbrieven. Heel inspirerend! Ik merk dat ik het over het geheel warmer heb gekregen en dat ik veel vaker warme voeten heb als ik in bed lig. Een heerlijkheid! En voor mij een teken dat ik steeds beter in m’n vel zit.
Dank je voor het delen van deze mooie methode en heel veel succes met het verder verspreiden!
Fijne dagen en een liefdevol 2019 voor iedereen
hallo allemaal
denk dat jullie met meer mensen werken daarom dat allemaal
ben heel blij met de MIR-Methode, helpt echt, heb jullie site al aan veel vrienden gegeven
ze zijn er allemaal heel blij mee ,en volgen jullie ook ,geven het ook door
dus de ketting reactie is er al
jullie hartstikke bedankt voor al jullie werk en tips
lieve groetjes en ook prettige feestdagen enne tot hoors
maya bastiaans
Beste Maya,
Dankjewel voor je hartelijke gelukswensen! Ja, we zijn met meer. Ik werk samen met mijn vennoot Remco, die de website heeft gebouwd en de boeken verstuurt naar mensen. En we hebben een parttime assistente en twee vertalers die af en toe werk voor ons doen. We proberen het zo stukje bij beetje naar het buitenland te verspreiden.
Jij ook heerlijke feestdagen!
Groetjes, Mireille
Dag Mireille,
Ja zoals je weet ben ik doorgaans blootvoets. Wel in de winter draag in enkelverwarmers. K heb ook als sokken aangepast door de zool weg te snijden of er te breien die aan de tenen haken maar de voetzool vrijlaten. Eigenlijk is dat voldoende om dan toch geen koude voeten te hebben. k heb ook geen zweetvoeten en kan toch de correcte houding aannemen want schoenen belemmeren onze voeten en verplaatsen het evenwichtspunt.
GRTS Diana
Door het wonen in Oostenrijk met als verwarming 1 houtkachel, het dragen van uitsluitend wol en katoen en het veel bewegen heeft mijn lichaam geleerd zichzelf goed te verwarmen. gebruik nauwelijks de cv en als, dan op 12 graden en daar voel ik me het lekkerst bij.
het mirren, wat ik doe sinds ik weer in Nederland woon, draagt bij aan een algeheel veel beter voelen en, heel bijzonder, mezelf niet meer haten maar blij zijn met hoe ik in elkaar zit. een heel stuk prettiger leven wat ik nooit zelf had kunnen bedenken dat dat ook nog mogelijk was.
kortom, een blij en dankbaar mens.
(wel lastig met andere mensen die de verwarming hoog aan willen hebben, maar sinds het mirren durf ik nu voor mezelf te kiezen!)
dank dus Mireille
Ja Leoni, leuk dat je er ook zo over denkt! Bovendien met al dat “gestook” vervuilen we “onze” lucht nog meer…ik word ook al jaren “bekeken” omdat ik goed functioneer bij 15°C, en als ik stil zit (administratie of boekje lezen) mag het evt. naar 17°C. Maar dat is voor de meeste mensen “koud” ! Zij stoken tot 21° of meer, pfffff zit ik te gloeien en zij vinden het dan net “te doen”… Hartverwarmende feestdagen gewenst!
Lieve Mireille,
Dank voor de tips.
Langs deze weg wil ik jou en je gezin heel fijne kerstdagen toewensen en geluk en gezondheid in 2019.