29. Vuurwerk, help je dier van z’n schrik af!
Nog even en dan is het Oud & Nieuw. Altijd leuk om te vieren en vaak een bijzonder moment wanneer het ene jaar over gaat in het andere. We blikken dan even terug en mijmeren over wat er was en zijn vaak weer hoopvol over het nieuwe jaar.
Met Oud & Nieuw is er echter ook veel leed, dierenleed. Veel katten, honden, konijnen en andere dieren die buiten zijn, hebben veel last van vuurwerk. Door de harde knallen schrikken de dieren zich elke keer een rotje. Het kan ervoor zorgen dat dieren elke keer in een hoekje wegkruipen en vol stress de dagen doorbrengen.
Dieren schrikken en rennen weg
Soms schrikt een dier zo erg dat het er vandoor gaat en kilometers verderop gaat schuilen. Ze vinden dan soms moeilijk de weg terug naar huis. De dierenambulance is er elk jaar weer druk mee. Vorig jaar waren er zelfs meer meldingen dan anders over dieren die in paniek waren weggerend of dieren die door vuurwerk gewond raakten.
Huisdier in huis nemen
Katten en honden kun je zoveel mogelijk binnen houden, maar bij het uitlaten van je hond, word je onvermijdelijk geconfronteerd met degenen die veel plezier hebben in knallen. Konijnen laten niet zo duidelijk zien dat ze bang zijn. Je kunt het zien aan het stampen met de achterpoot. Dat is een teken dat ze gevaar voelen en bang zijn. Ook onrustig heen en weer gaan in de kooi, is een signaal dat ze last hebben van de knallen. Kun je je konijn binnen zetten, doe dat dan ook.
Paarden binnen of buiten zetten?
Sommige paarden-eigenaren zetten hun paarden in de wei, zodat ze het gevoel hebben dat ze weg kunnen. Andere paarden-eigenaren zetten de paarden juist op stal, zodat ze zich beschermd voelen. Wat het meest verstandig is, weet je als paarden-eigenaar het beste zelf. Rond middernacht bij de paarden zijn, is iets waar veel paarden-eigenaren voor kiezen, vooral als de mogelijkheid bestaat dat mensen met vuurwerk in de buurt van je paarden kunnen komen. Het lijkt nog altijd leuk te zijn om vuurwerk naar paarden te gooien…
MIR-Methode inzetten voor vuurwerkangst bij dieren
Om ervoor te zorgen dat je dier minder bang is voor vuurwerk, kun je de MIR-Methode inzetten. Het dier zal dan minder schrikachtig zijn en Oud & Nieuw makkelijker doorstaan.
Gebruiksaanwijzing
Hoe het werkt? Je aait je dier, terwijl je de 9 stappen opzegt. Je begint daarmee 1 week voor Oud & Nieuw. Je doet altijd alle 9 stappen, want die stappen werken met elkaar samen. Wat jouw dier vooral gaat helpen, zijn de stappen 4 ‘Meridianen zuiveren’ en 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’.
Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ helpt je dier om de meridianen te deblokkeren. Dieren hebben ook meridianen en telkens als ze schrikken van vuurwerk, blokkeren een aantal meridianen. Wanneer je de 9 stappen doet, houd je alle meridianen ‘stromend’ en zal er geen opstapeling van angst ontstaan.
Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ zorgt ervoor dat je je dier telkens weer versterkt in de basisbehoeften Veiligheid en Bescherming. Dit maakt dat ze van binnen rustiger blijven en niet zo snel meer zullen schrikken van harde knallen.
Let op: je doet altijd alle 9 stappen!
Addertje onder het gras
Wanneer je je dier wilt behandelen met de MIR-Methode, is het van groot belang dat jijzelf ook de MIR-Methode doet! Dieren reageren namelijk ook op de volwassenen om hen heen. Schrik jij of je partner zelf van vuurwerk, dan reageert je dier daar ook op. Heb jij of je partner veel zorgen om je dier, dan gaat je dier ook op jouw of je partner’s zorgen reageren. Dus: behandel eerst je dier met de MIR-Methode, 9 stappen en behandel daarna ook meteen jezelf. Je partner doet ergens op de dag hetzelfde. Zorg dat je dit twee keer op een dag herhaalt.
Voor complete uitleg van de MIR-Methode, zie de video op de homepage.
Fijne, zorgeloze jaarwisseling gewenst!
Heb je al gemerkt dat de MIR-Methode werkte bij je dier als het gaat om harde geluiden? Laat het me hieronder weten. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!
Mireille Mettes
En wat als je zelf niet buiten durft vanwege het vuurwerk. ik vind vuurwerk afschuwelijk en kom zelf overdag niet buiten. ik schrik me zelfs ongans van een ballon die klapt.
Verder gaat het heel goed met me.
ik wens u en de uwen een fijne jaarwisseling en een liefdevol en gezond 2023.
Hoi Mireille, jammer dat je dit nu pas deelt. Nu zijn er nog maar enkele dagen over. Kan ik wel ter plekke de EHBO toepassen op mijn honden tijdens het vuurwerk?
Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling.
Liefs Helma
Onze kater was schrikachtig geworden door de narcose bij zijn castratie – dit verband bleek pas jaren later. Een homeopathische behandeling met ketaminum jeeft een hemelsbreed verschil gemaakt. Wel bleek de toedieningsfrequentie kritisch: na 10 dagen was geen resultaat merkbaar, toen 1 wk gestopt, en na opnieuw 2 dagen pilletjes werkte het en werd ons geadviseerd meteen te stoppen
Heel graag
Afgelopen december bij mijn hondje een Shit zu de MIR-Methode gedaan, zelf ben ik er ruim een jaar mee bekend en niet eerder bij de hond toegepast. Precies twee weken, na de nieuwsbriefvermelding mee begonnen, ze vond het erg fijn, het is al een kroelhondje dus dit was nog extra fijn voor haar. De vuurwerkdag was niet fijn, het heeft wel geholpen, ze was minder in paniek dan vorige jaren, ik kon haar met tussenpose rustig krijgen, het is ook wel veel bij ons we wonen aan een speelpleintje waar de hele dag al vuurwerk is afgestoken. Volgend jaar ga ik het zeker weer proberen.
Hoe pas je de MIR-Methode toe bij een hond of kat? Aai je dan over zijn pootje, of kan dat gewoon over de rug?
Beste Tineke,
Ja, je aait je dier op de plek wat je altijd gewend bent. Ik schreef hier al een keer een artikel over: “Hoe behandel je je dier met de MIR-Methode?”.
Veel geluk!
Groetjes, Mireille
Ik heb sinds 5 maanden een jong hondje, pomeriaan dwergkeesje , en ga er mee beginnen. Ik lees het net en hij is nogal schrikachtig zoals bv, de eerste keer een mixer die aan ging.
Dus ik ben benieuwd of dit gaat helpen, aai je elke dag elke 9 stappen of doe je dit ook 2x per dag?
Groetjes Eva
Beste Eva,
Ja, je doet de 9 stappen gewoon 2x per dag, net zoals bij mensen. Laat je het me weten hoe het met hem gaat?
Veel geluk!
Groetjes, Mireille
Hallo Mireille, Ik heb sinds kort een nieuw hondje van een jaar, hij was toen ik hem kreeg werkelijk overal bang voor dus ik dacht dat vuurwerk zal een vreselijke ervaring voor hem worden, ben 3 weken geleden begonnen met de MIR-Methode, ik heb nog nooit een dier zo zien veranderen, schrikt nog wel van vreemde dingen maar zijn angst wordt met de dag minder en van het vuurwerk had hij al helemaal geen last. Hij geniet ook heel erg als ik de behandeling doe, als ik mezelf doe komt hij er al om vragen. Dus wij zijn hier erg blij mee en ik ga zeker nog een poosje door. Groetjes Thea
Beste Mireille,
Na ontvangst van je mail voor de MIR-Methode bij huisdieren ben ik het gelijk gaan toepassen bij een van mijn poezen. Het werkt echt! Deze poes was altijd heel schrikkerig, zelf van een geluid en nu heeft ze oudejaarsavond zelfs in de vensterbank zitten kijken en heerlijk op haar kruk liggen slapen. Ik heb spijt dat ik de andere poes niet had behandeld, daar hij ineengedoken in onze armen zat of onder tafel.
Nogmaals onze dank voor deze interessante en bruikbare tip.
groet en graag zien we meer van dit soort tips!
Janny
Ik heb de MIR-Methode toegepast bij mijn hond 4 weken en het resultaat was geweldig. Binnen was hij heel rustig. 10 keer beter dan vorig jaar. Hij wilde ’s avonds niet meer naar buiten maar dat was niet zo erg. Het fijnste was dat hij binnen zich veilig voelde. Ik ben je hiervoor heel dankbaar. groet Ad
Dag Mireille,
Mijn kat is erg gestrest door een buurkat en de knallen van het vuurwerk. Ik deed de MIR-Methode, alleen de 2 die speciaal waren om de angst te verdrijven. Ik aaide hem en zei: Basisbehoeften aanvullen. Daarna ging hij direct water drinken. Ik vond dat heel apart omdat hij altijd te weinig drinkt, vooral bij stress. Hij krijgt dan last van blaasgruis. Daarom is het belangrijk dat hij drinkt.
Dag Annelies,
wat prachtig dat je kat meteen water gaat drinken. Ik hoop dat ze de knallen over een paar dagen goed kan weerstaan.
Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,
Margreet Pielage
MIR-Methode begeleider in Ommen
Persoonlijk Protocol na afspraak via
Telefoon, Skype email ondersteuning
http://www.terra-mater.nl
Hoi Mireille
Onze jonge hond ( reu Swiep) is 2 jaar en 7 maanden en heeft een epileptische aanval gehad. Ben gestart met langzaamaan ander eten te geven, geen brokken meer in de toekomst maar vlees, rijst en groente. Kan ik op hem ook de MIR-Methode toepassen voor dit probleem?
Vriendelijke groet Annemieke
Hoi Annemieke,
wat naar dat je hond een epileptische aanval heeft gehad.
Naast het andere eten kan je beginnen bij Swiep met stap 5 : “Alle tekorten aanvullen” en stap 7 : “Basisbehoeften aanvullen” zeggen en aaien, dit doe je 2x per dag, 2 weken. Jullie zelf doen dan de 9 stappen, zie het artikel. Na 2 weken kan je bij Swiep ook de 9 stappen doen.
Ik hoop voor jullie dat Swiep snel op mag knappen, het is fijn als je na een tijdje laat weten hoe het gaat.
Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,
Margreet Pielage
MIR-Methode begeleider in Ommen
Persoonlijk protocol na afspraak via
Telefoon, Skype en email ondersteuning
http://www.terra-mater.nl
helaas , het werkt niet .Ík heb alle opleidingen doorlopen op dit gebied en het heeft voor mijn hond niets opgeleverd
Jammer, misschien moet er nog iets aan toegevoegd worden
Vriendelijke groet,Margot
Hai Margot,
Bedoel je dat de MIR-Methode niet werkt bij jouw hond voor harde geluiden? Heb je het ook bij jezelf en eventuele partner gedaan?
Als je zegt ‘alle opleidingen doorlopen’, wat bedoel je dan?
Hartelijke groeten,
Mireille Mettes
Beste lezer,
Ik heb de MIR-methode al de vereiste tijd gedaan. Ik hoef pas weer in mei 2015. Tegelijk schrik ik nog van plotselinge harde geluiden. Wat is voor mij de remedie??
Fijne feestdagen,
Wikkel
Beste Wikkel,
Het is wellicht het beste om de 9 stappen weer op te pakken en er gewoon mee door te gaan. De meeste mensen schrikken van harde knallen, maar het gaat erom dat de schrik niet meer zo heel heftig is. Ik heb nu de veel gestelde vragen aangepast. Dat mensen na 4 weken het beste gewoon door kunnen gaan met de 9 stappen, zolang ze nog klachten hebben.
Veel succes en laat me weten wat het voor je doet!
Hartelijke groetjes,
Mireille Mettes
Ik ga ook snel beginnen met mijn hond. Hij heeft ook veel last van al het geknal. Is het de bedoeling dat ik over zijn hoofd aai?
Beste Anny,
Het maakt niet uit waar je aait bij je hond. Doe het op de manier die jij normaal ook altijd al doet, dat is waarschijnlijk het fijnst voor je hond. Veel succes en ik hoor graag wat het voor hem doet!
Hartelijke groetjes,
Mireille Mettes
Wij hebben meerdere dieren, honden en katten, kan ik het ook als groep op afstand gebruiken? Als ik ze 1 voor 1 moet doen heb ik er een dagtaak aan, haha.
Beste Muisje,
Ja, dat kan. Zie vraag 5C. van de veel gestelde vragen. Je vervangt dan ‘Sjoerd’ door ‘Al mijn dieren’.
Laat me weten hoe het gegaan is!
Groetjes, Mireille
Hallo Mireille,
We hebben op dit moment zelf geen dieren maar ik weet zeker dat het werkt…vorige week bedacht ik me nog hoe fijn het geweest zou zijn wanneer ik de MIR methode bij mijn dementerende moeder had kunnen toepassen. Dementerenden gaan terug naar hun primaire instincten en gevoelens net als dieren zijn zij heel dicht bij hun natuur. Wanneer je ze dan met aandacht en Liefde kunt ondersteunen zal dat zeker ten goede komen aan hun interne vrede. Ben eigenlijk benieuwd of je hier al meer ervaring mee hebt…Zou het zo voor je in praktijk gebracht hebben omdat ik geloof in de werking
Beste Karoline,
Er zijn een aantal mensen die met hun dementerende vader of moeder de MIR-Methode doen. Ik wil lange termijn effecten afwachten voordat ik kan zeggen of het werkelijk effect heeft. Het bij elkaar zijn en de ander aanraken, heeft wel degelijk een positieve werking, daar kunnen we al wel vanuit gaan.
Groetjes!
Mireille Mettes
Hallo mireille,
Dit vindt ik erg interessant. Ik werk als trajectbegeleider dementie en begeleidt mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie.
Je wil de lange termijn effecten afwachten, maar indien je al resultaten kent op korte termijn zou ik hier graag van horen.
Maakt het hierbij verschil uit of de persoon met dementie zelf uitspreekt of dat de mantelzorger dit doet terwijl hij/zij de ander over de hand streelt?
Is er verschil in effect in welke fase de dementie zich bevindt?
Ik hoor graag van je.
Groetjes, Marly
Beste Marly,
Het enige resultaat dat ik tot nu toe heb gehoord, is dat iemand met dementie een dag opklaarde en haar zoon weer herkende. Verder nog geen concrete resultaten terug gehoord. De mantelzorger spreekt de woorden uit, tenzij de dementerende persoon dat zelf nog kan.
Mocht je zelf ervaringen krijgen, dan hoor ik dat ook graag!
Hartelijke groeten,
Mireille Mettes
Dag allemaal,
Is er ondertussen al meer geweten van dementie?
Mireille, misschien kan je samenwerken met een rusthuis?
Kan ik de kat ook op afstand behandelen. Hij is van nature al erg angstig en laat zich niet makkelijk aaien
Beste Eric,
Ja, dat kan. Zie daarvoor de veel gestelde vraag nummer 17. Wat daar beschreven staat, kun je precies zo doen voor je eigen kat.
Heel veel succes!
Groetjes, Mireille
Hallo,
Dus je doet bij de hond ook 2x 3 alle 9 stappen.. en dan de hond aaien??
En dan bij jezelf ook 2 x 3 alle 9 stappen bij over je eigen hand wrijven??
Ik zie me vader het niet zo snel doen en een partner heb ik niet.. Maar kan het geen kwaad dat je dan die stappen zo vaak zegt??
Groetjes Corina
Hai Corina,
Het is juist de bedoeling dat je de hele MIR-Methode doet. Al met al ben je zo’n 2 x 2 minuten bezig. 2 minuten voor de hond en 2 minuten voor jezelf, dus dat valt wel mee.
Als jij het al doet, win je al veel. Je kunt het je vader een keer vragen, maar mocht hij er niet voor open staan, dan is het al mooi als jij het zelf wilt doen.
Veel succes!
Mireille Mettes
Lieve Mireille,
Met mijn katten heb ik inmiddels al ruim 2 weken de MIR-methode gedaan. Ze geven zelf aan of ze het willen. Ik ga er gewoon nog een poosje mee door dan kunnen we dit jaar mooi afsluiten en het nieuwe jaar fijn beginnen.
Ben benieuwd naar hun reactie op het ‘knallen’.
Voor jou en de jouwen veel licht & liefde,
Caroline
Hoi Mireille,
Bedankt weer voor de tip!
Het zal dan waarschijnlijk ook gebruikt kunnen worden voor honden
die bang zijn bij de trimster.
Groetjes, Ans
Beste Ans,
Ja, het geldt in wezen voor alle soorten angsten. Veel succes en laat het me weten hoe het gaat!
Groetjes, Mireille
Nog even een aanvullende reactie over paarden en vuurwerk. Mij viel het op dat onze paardjes tijdens oud en nieuw in het midden van de wei gaan staan, met de kont naar elkaar toe, zodat ze de hele omgeving met z’n allen in de gaten kunnen houden. En als je er als eigenaar dan rond 12 uur ook nog rustig bij gaat staan, is er niks aan de hand…
Ik vind dat niet zo’n goed idee. Wat helemaal niet ondenkbaar is met oud en nieuw, wat als er een vuurpijl zo ongeveer tussen je paarden landt en ze in paniek weg vluchten. Dan wordt het gevaarlijk voor de paarden en bijv. weggebruikers. Voor hun eigen veiligheid zet ik ze op stal, juist omdat het vluchtdieren zijn. Wel met de radio aan en het liefst zo dat ze elkaar kunnen zien. Een flinke lading hooi erbij en ze zullen rustig blijven. Want als ze kauwen kalmeren ze ook.
Beste Mireille Ik heb met mijn hond de MIR-Methode gedaan, maar de schrik zit er nog wel in. We zijn 4 weken met hem bezig geweest kan ik nu stoppen of doorgaan. Hij is ontzettend bang, gaat niet mee naar buiten, maar dat moet natuurlijk wel. Kun je mij advies geven?
Beste Ad,
Hebben jullie zelf ook de MIR-Methode gedaan? Als nee, ga dat dan vanaf nu zelf doen. Als ja, maak dan een keer een afspraak bij een MIR-Methode begeleider die affiniteit heeft met dieren. Zij kunnen vaak uittesten waar de angstreactie vooral vandaan komt en kan jullie helpen om het doelgericht weg te werken.
Hartelijke groetjes en succes!
Mireille Mettes
Advies ga met je hond in de buurt van een kleiduiven schietbaan lopen en wen hem of haar zo aan het knallen dat is het enige advies dat ik kan geven op korte termijn.
Nou dan ga ik het doen. Ik merk dat als ik de MIR-Methode bij mezelf doe, dat hij dan met zijn kop bij mijn handen komt en wil hij ook dat ik het bij hem doe en dan is het goed. Het maak niet uit als ik het s morgens doe of s avonds. Hij komt dan ook.
Hoi Mireille,
Kan ik het ook op afstand doen, voor het dier van iemand anders?
Hai Cindy,
Nee, je zult het echt de eigenaren van dat dier zelf moeten leren. Zij moeten het namelijk zelf ook gaan doen.
Ik hoop dat ze er voor open staan!
Succes en groetjes!
Mireille Mettes
Helaas… Jammer!
Vandaag nog beginnen dus! Misschien dat onze Kate deze Oudejaarsavond niet in de trapkast “viert”.
Joepie!
Onze Kate was dit jaar veel rustiger na 2 weken MIRren! Ze heeft voor het eerst oudejaarsavond niet in de trapkast doorgebracht. Een RELAX-pilletje had ze ook niet nodig. Overdag durfde ze zelfs te wandelen en ze at zowaar haar maaltjes op. Vorige jaren was dat niet het geval, toen lag ze de hele dag alleen maar te hijgen en te trillen.
Verder wilde Kate gisteren het liefst stilletjes in haar mand onder een dekentje liggen en ’s avonds wilde ze niet meer naar buiten. Maar wat zijn we blij met deze vooruitgang! Vanmorgen (1 januari 2014) gooide een jochie klappertjes naar haar toe… Kate keek hem alleen maar even lelijk aan! Voorheen zou ze na zo’n voorval uren in paniek zijn geweest.
Omdat Mireille schreef dat dit keer “Meridianen zuiveren” en “Basisbehoeften aanvullen” belangrijk waren, heb ik die steeds extra voor de hele MIR-Methode gebruikt. De Basisbehoeften heb ik nog aangevuld met Bescherming, Geborgenheid, Geruststelling, Troost, Veiligheid en Vertrouwen. En mijn man en ikzelf MIRden natuurlijk moedig mee.
Dankjewel Mireille!
Dat is wel mooi maar wat als je partner er niet in geloofd en het niet wil doen? Hoe zit het met je kinderen?
Hai Carolien,
Kinderen hoef je niet te behandelen. Bij hen functioneert het anders. De volwassenen zijn met name degenen die een en ander kunnen overdragen op dieren. Als je partner het niet fijn vindt om te doen, doe het dan gerust zelf. Wanneer jij jezelf opschoont en van binnenuit verandert, heeft dat z’n effect op je hele gezin. Dus niet gaan trekken aan je partner, maar vooral wel zelf gaan doen.
Veel succes!
Mireille Mettes